Mindeord: Robert Loggia er gået bort

Lost-Highway

Skuespilleren Robert Loggia (Salvatore Loggia), som primært er kendt for sine forskellige roller i gangster- og kriminalfilm fra 1980’erne og 1990’erne, er desværre gået bort den 4/12-2015.

Loggia blev født i 1930, og efter at have studeret journalistik og aftjent sin værnepligt, begyndte han det, der skulle blive en livslang karriere som supporting actor. Som den ditto afdøde Philip Seymour Hoffman kunne også Robert Loggia betegnes som lidt af en ‘birolleekvilibrist’. Men Loggia har aldrig fået helt den samme hæder og kendisstatus som Hoffman, der i folkemunde er blevet kendt som ‘Birollernes konge’.

Loggia fik en Oscarnominering for sin birolle i 80’erfilmen Jagged Edge (1985), men særligt mindeværdige er hans præstationer i Brian De Palmas remake af Scarface (1983), krimiserien Mancuso, F.B.I. (NBC, 198-1990), David Lynchs ‘hyper-noir’ Lost Highway (1997), John Landis’ kultfilm Innocent Blood (1992) og den banebrydende gangsterserie The Sopranos (HBO, 1999-2007). Rollen som Mr. Eddy/Dick Laurent i Lynchs film ligner en næsten hyperbolsk karikatur over flere af Loggias tidligere roller, og den synes modelleret efter skuespillerens imposante fysik, hans grove træk og hans raspende, hæse stemme. I Lost Highway ligner Robert Loggia inkarnationen af mandhaftighed – i ordets mest modbydelige, destruktive og underholdende forstand.

Loggia fik sin første (ukrediterede) rolle i bokserfilmen Somebody Up There Likes Me (1956), og han afrundede sin imponerende karriere i 2015 med Sicilian Vampire. I en periode på næsten 60 år spillede han med i mere end 65 forskellige film- og tv-produktioner, og vi husker ham måske primært for hans forskellige gangster- og detektivroller, men han har også deltaget i et væld af andre og mere gemytlige typer af film. Man må eksempelvis ikke glemme hans fine karakterskuespil som Mr. MacMillan i den vidunderlige eventyrfilm Big (1988), og man bør også notere sig den Emmy Award, som han fik i 2000 for at gæsteoptræde i komedieserien Malcolm in the Middle (Fox, 2000-2006).

Robert Loggia var en stor skuespiller, og han har været med til at kaste glans over en lang række film og tv-serier. Som en notorisk birolleskuespiller har Loggia dog ikke fået den store opmærksomhed og brede, folkelige kendisstatus. Men denne skribent vil fremdeles altid huske ham, om ikke andet så for hans fine gengivelse af færdselsreglerne i David Lynchs virtuose nyklassiker Lost Highway. Godspeed

 

****

En lille og sjov scene fra Family Guy til minde om Robert Loggia:

 

 

Reklamer